Kome u stvari treba 5G tehnologija

2020-09-16

Sa 5G, više od sedam trilijuna krajnjih uređaja biti će stalno povezano širom svijeta. To ide puno dalje od pukih mobilnih komunikacija - rođenje interneta stvari je neminovno.

 

Perilice, hladnjaci, pametna brojila /pametni domovi/, ulične lampe /pametan grad/, nadzor kamerama i mikrofonima /pametno osiguranje/ - mogu odjednom komunicirati i bežično razmjenjivati podatke. Autonomna mobilnost /pametna mobilnost/ također će biti moguća; autonomni automobili i traktori bez vozača dominirati će cestama i krajolikom. Skoro beskonačne količine prikupljenih podataka biti će pohranjene u "oblaku". Gdje je to smješteno i tko ima stvarni pristup tim podacima, nitko ne može sa sigurnošću reći. 5G tehnologijom predviđa se trajni monitoring tehničkih uređaja - i ljudi!

Tko zaista želi i kome je potreban 5G?

Istraživanja i razvoj nikad ne miruju. Napredak tehnologije u prošlim desetljećima je neizmjeran, otvara nove horizonte i može naše živote učiniti lakšima. Glavno pitanje je, međutim, tko ovu tehnologiju nudi pod svaku cijenu te koji su joj krajnji ciljevi. Jedna od vodećih snaga iza 5G su elektronička industrija i mobilni telefoni, koji imaju interes u prodaji novih uređaja. Vlade i sigurnosne službe također su zainteresirane za što više podataka o svojim građanima te za njihovo nadziranje. Smartphone "tracing apps" bilježi svaki vaš korak te prosljeđuje podatke nadležnima. Google i Amazon povećavaju svoje prihode spremanjem, korištenjem i razmjenom vaših osobnih podataka. Stoga brojne industrije i svjetske ekonomije iščekuju 5G kao pravi financijski blagoslov. Što je manje poznato: 30 do 50% svih podataka skinutih sa interneta čini pornografski sadržaj. Tako je i to grana industrije koja pozdravlja 5G!


Izvor: The World Foundation for Natural Science

    

© 2020 Građanska inicijativa Samobor bez 5G
Službena komunikacija i upiti o radu inicijative: samoborbez5g@gmail.com
Izradio Webnode
Izradite web-stranice besplatno! Ova web stranica napravljena je uz pomoć Webnode. Kreirajte svoju vlastitu web stranicu besplatno još danas! Započeti