Svjetski 5G trend: sakrijmo bazne stanice

2020-10-13

Teleoperateri često ističu kako korisnici njihovih usluga žele povećati podatkovni promet no ne žele vidjeti infrastrukturu koja im to omogućuje. Godišnje se ulažu milijuni dolara u razvoj kamuflažne industrije (camo-industry), koja se specijalizirala za pronalaženje kreativnih rješenja u prikrivanju uređaja 4G i 5G mreže. Kada govore o maskiranju baznih stanica, telekomunikacijske tvrtke u prvi plan stavljaju svoje "dobre namjere" da spriječe narušavanje vizure okoliša. No kakav god da kamuflažni oblik primjenjuju, opasnost od zračenja u vašem susjedstvu neće zbog toga biti manja.

Što znači riječ kamuflaža?

Kamuflaža (od franc. Camouflage): mijenjanje vanjskog izgleda, osobito vojnih objekata (➝maskiranje), kako ne bi bili uočljivi; prikrivanje stvari, događaja ili ponašanja lažnim ili prividnim oblicima. U prenesenu značenju: prikrivanje istine, obmanjivanje.

Izvor: kamuflaža. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2020. Pristupljeno 13. 10. 2020. <https://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=30133>.

Značenje pojma kamuflaže i gdje se najčešće koristi: kamuflaža je vojno bojanje ratnog materijala tako da se ne razlikuje od okoline u kojoj se nalazi i kao metoda koristi se u vojnoj industriji.

Hrastina Samoborska: bazna stanica maskirana u dimnjak, u neposrednoj blizini dječjeg vrtića.

© 2020 Građanska inicijativa Samobor bez 5G
Službena komunikacija i upiti o radu inicijative: samoborbez5g@gmail.com
Izradio Webnode
Izradite web-stranice besplatno! Ova web stranica napravljena je uz pomoć Webnode. Kreirajte svoju vlastitu web stranicu besplatno još danas! Započeti