Odlučivanje o 5G mreži u Samoboru

2021-03-30

Drage sugrađanke, dragi sugrađani, potpisnici naše peticije,

zahvaljujemo na Vašim potpisima kojima ste podržali naš prijedlog.

Samoborska građanska inicijativa uputila je, početkom srpnja prošle godine, prijedlog za moratorij na uvođenje 5G tehnologije. Putem lokalnih medija, iz gradske uprave i GV grada Samobora, stizale su izjave kako je grad Samobor obavezan na uvođenje 5G mreže odlukom Vlade RH, a da Gradsko vijeće po tom pitanju nije nadležno.

U svrhu dobivanja više informacija o toj problematici postavili smo upit Odjelu za građane Vlade RH, MMPI i HAKOM-u te smo dobili odgovor kako na razini Vlade nije donesena nikakva odluka o uvođenju 5G mreže za Samobor, niti je donošenje takve odluke u planu. Prema njihovim navodima, glavni pokretač za implementaciju 5G mreže u pojedinačnim gradovima i općinama je poslovna strategija operatora s jedne strane te interes JLS sa druge.

U tom kontekstu treba promatrati Sporazum o partnerstvu između Grada Samobora i HT-a, za koji je na 23. Sjednici GV donesena odluka o suglasnosti. Izglasavanjem Konačnog prijedloga Sporazuma telekomu se dopušta poduzimanje svih potrebnih radnji vezanih za nadogradnju mreže kao i uvođenje 5G tehnologije u grad Samobor.

S obzirom na ova saznanja, naša peticija će i dalje ostati otvorena za sakupljanje potpisa, a naš prijedlog ćemo ponovno adresirati Gradskom vijeću u novom sastavu, za koje se nadamo da će imati više razumijevanja te dostatnog znanja za ovu problematiku.

Građanska inicijativa Samobor bez 5G

© 2020 Građanska inicijativa Samobor bez 5G
Službena komunikacija i upiti o radu inicijative: samoborbez5g@gmail.com
Izradio Webnode
Izradite web-stranice besplatno! Ova web stranica napravljena je uz pomoć Webnode. Kreirajte svoju vlastitu web stranicu besplatno još danas! Započeti